fbpx

אני אופיר, חיה את החיים היפים והנכונים. תמיד הייתה לי כמיהה לכתיבה, כתיבה כזו סיפורית שיודעת להעביר תחושות ממש טוב. קראו ותיהנו!

אחד התנאים הכי בסיסיים לחיות את החיים כבוטיק, הוא לוודא שיש חתימה חדשה בדרכון שלכן לפחות פעם בשנה. או במקרה שלי כמה פעמים. זה עלול להשתמע לחלקכם מעט מתנשא או גרידי, אבל מי שמכירה אותי באמת יודעת שחיי הבוטיק שלי מתקיימים בתקציב נמוך בדרך כלל. אתן תיהנו לכן עם בגדי מעצבים, נעלי גוצ'י ותיק של מייקל קורס – בזמן שאני עובדת על החתמת דפי הדרכון שלי בקצב שלא מבייש תלאביבית אמיתית. סה טו.

אחרי שסיימתי להסביר את עצמי (ולהוכיח לכן שאתן גרועות יותר) אני יכולה להתחיל לספר לכן כמה נהנתי בקוויקי שלי בבודפשט – ביקור קצר של סופ"ש+1, טעימה מהחורף והקריסמס האירופאי. במילה אחת – "חלום", בשתי מילים – "אהבת אמת", אבל מי שמחפשת יותר פירוט – פשוט תאלץ לקרוא את כל הפוסט בקפידה. ותכלס – אם אתן מתלבטות אם לטוס עכשיו לבודפשט, לא כדאי לכן לפספס שום מילה!

ועוד מתנה קטנה ממני אליכן שקשורה לסיורים קולינריים בהמשך הפוסט – היכונו היכונו!

אז שלום לכולן ונעים להכיר, אני אופיר ואני הונגריה שלמה. הונגריה כזו ששמעה כל החיים הונגרית מסבא, סבתא וההורים, אבל מעולם לא הבינה מילה כי זו השפה הכי קשה בעולם ולא טרחו ללמד אותה כלום חוץ מ"סרט לק" (אוהבת אותך), וכמה קללות מיושנות כמו פרה, קישוא (כן בהונגרית זה קללה) ומפגר. אה, וכמובן שלימדו אותי איך לומר תודה, "קוסונום", שבמבטא הנכון היא ממש נשמעת כמו קללה בעצמה. הונגרית באופן כללי לא נשמעת כמו שפה כ"כ סקסית… אבל בשבילי – היא הכי יפה בעולם 😊

הרומן שלי עם בודפשט התחיל לפני הצבא, כשטסתי לבקר חבר טוב שלי מהונגריה. הונגרי אמיתי כזה, אותנטי. ואיך הגעתי למצב שיש לי ידיד הונגרי? מייק דה לונג סטורי שורט – הסבא הישראלי שלו היה יחד עם סבא שלי בפרלמנט הנתנייתי של הקפה של הבוקר, והכירו בנינו במסגרת ניסיון לעבות את הבסיס הציוני שלו ויצירת חברותא ישראלית. נחזור לעניינינו – בפעם הראשונה בבודפשט הייתי תיירת למופת, גם בביקור השני. אבל זה להיות תיירת שמסתובבת עם מקומיים – חוויה שונה לגמרי – לא מתברברים בתחבורה ציבורית, לא מחפשים רחובות.. יש לך מדריך פרטי לטיול. בפעמים הבאות שהגעתי לבודפשט כבר הגעתי לפאן – לבקר חברים ולשוטט כמקומית. בפעם השלישית הגעתי בקיץ, ובימים הראשונים סתם הסתובבתי בעיר ויצאנו למסיבות עם החברים שלו, ובסופ"ש נסענו עם חברים שלו לבקתת נופש מחוץ לעיר, קפצנו לאגם הקרוב ושכשכנו בג'קוזי הפרטי.

הפעם הגעתי לחברה הונגריה אחרת, שאירחה אותי למופת. למזלי אנחנו לובשות את אותה המידה ולכן אמרה לי שאין לי מה לדאוג לבגדים חמים – היא תביא לי הכל. איזה כיף?! טסתי בלי מזוודה בכלל! הרי שמצפים לי כל הסיילים של הפרה-קריסמס! אז התכנון בגדול היו לעשות קצת קניות, להסתובב בעיר ולהרגיש את החורף ואווירת חג המולד, לצאת בערב ולפגוש את כל החברים ההונגרים שצברתי, ולהכיר מסעדות וקונדיטוריות שוות שטרם יצא לי לבקר בהן.

אז מה צריך לדעת כשמגיעות לבודפשט בדצמבר? דבר ראשון – שקפוא ברמות! תתכוננו עם לפחות שלוש שכבות בחלק העליון, ואם אתן רגישות לקור אז תוסיפו טייץ מחמם מתחת לג'ינס. תוודאו שאין חלקיק גוף חשוף ותעזרו בצעיף, כובע צמר, כפפות ומגפיים. אה, ורצוי שהמעיל שלכן יהיה ממש מחמם! ובלילה? בלילה הסיפור אחר.. הקור של הלילה ממש מקפיא, אני אפילו לא נהניתי להסתובב ברחוב בלילה וממש חיכיתי שנכנס למסיבה/פאב. בתוך כל מקום ממש חמים ונעים, אבל הדרך מקפיאה. ההמלצה שלי היא להצטייד עם חולצה קצרה כבסיס, אבל לשים את כל השכבות הנדרשות מעליה – ומבחינת פלג הגוף התחתון- לא להתפשר על פחות מג'ינס ארוך – באמת שקפוא שם.. אתן תסבלו ממש עם גרביונים. בכל מקום יש שמירת חפצים בתשלום מצחיק של 300 פורינט לאדם, אז אל תזניחו את גופכן – אתן תסבלו מזה ביום שלמחרת!

קריסמס מרקט ושאר יתרונות בשבועות שלפני חג המולד – כפי שכתבתי קודם, זו הפעם הראשונה שאני טסה בחורף לבודפשט. מסתבר שיש לא מעט אטרקציות לחובבי חג המולד, אבל אני אדבר על העיקריות. ממש נחמד לבקר בקריסמס מרקט כדי להרגיש את אווירת החג. יש המון שווקים קטנים, כשהעיקרי והגדול ביותר נמצא במרכז העיר בפאשין סטריט. המלצה: לכו לסיבוב שופינג מאוחר ועל הדרך תעברו בשוק, זו חוויה מגניבה! בקריסמס מרקט יש המון דוכנים של מתנות בנאליות ומוזרות שבחיים לא הייתי מאחלת לעצמי לקבל, אבל משום מה סוחרים עושים מזה כסף כמו בובות בהכנת יד, כלים מעץ, סבונים, נרות ריחניים, שטיחים וכו'. אני יותר התחברתי לדוכני האוכל שמציעים אוכל מסורתי של חג המולד ואוכל הונגרי באופן כללי, למשל: כרוב ממולא, גולאש, קיורטוש, יין חם וקינוחים. חשוב לציין שהמחירים שם מופקעים (!!!) אבל הייתי חייבת לעשות וי על העניין הזה, ואכלתי כרוב ממולא מסורתי (טוטוט קפוסתא) עם יוגורט מעל ונהניתי מכל ביס (שעלה לי בממוצע 300 פורינט). יתרון נוסף של הקריסמס הוא המבצעים שפוקדים את כל החנויות ומאוד ידידותיים לתיירים, אבללל… בתקופה שאני הייתי שם (תחילת דצמבר) המבצעים רק התחילו ולא היו כ"כ שווים (וגם לא בכל חנות). שימו לב שאתן מגיעות ממש בסמוך לקריסמס או ממש אחריו – כי אז יש מבצעים פשוט מטורפים. יתרון אחרון חביב שלא ניתן להתעלם ממנו – לפני הקריסמט העיר מתעטפת קישוטים ואורות מנצנצים שמקשטים את העיר בכל פינה וגורמים לנו קצת לשכוח מהקור ברחובות. בנוסף, כל העסקים נכנסים לאווירת החג ומוציאים מוצרים ועיצובים מיוחדים לקריסמס, שכוללים קולקציות בגדים מותאמים, שקיות וכלי אוכל מיוחדים, מאכלי חג מולד ובכללי יש בכל עסק לפחות דוכן אחד של מוצרי קריסמס.

חיי לילה – בבודפשט החגיגה אף פעם לא נגמרת, לא משנה היום והטמפרטורה בחוץ. המסיבות והברים תמיד מפוצצים, אז אין לכן סיבה לחשוש להגיע לשם באמצ"ש. אני כאמור הגעתי בסופ"ש, ונכנסנו למסיבות ממש מגניבות. את הבילוי התחלנו מוקדם, בסביבות 23:00 בפאב אחד או יותר. האלכוהול בבודפשט מאוד זול וכיף להתפנק ולהשתכר מיין, קוקטיילים או בירה מקומית (ולא לשכוח את השוטים המפורסמים שמעורבבים עם סודה ועושים את העבודה באופן זריז ויעיל – feny). רחוב פאבים ממש מוכר נקרא "גוז'דו" (Gozsdu), יש שם המון ברים סגורים וחמימים, והמון מקומיים מבלים בו. אני ממליצה עליו בעיקר בחורף, כי בקיץ מאוד נהניתי לבלות בברים שמוקמים בבניינים נטושים ברחבי העיר, אבל פחות מתאימים לחורף כי הכל שם פתוח. אחרי הברים תחפשו לכן מסיבה טובה לבלות בה, אני הגעתי לאן שחברים שלי הובילו אותי אבל באמת שיש שם המון מועדוני ריקודים. בלילה הראשון הגענו למועדון ענק עם המון רחבות שנקרא "פוגאש האז" (Fogas Haz) רוב הרחבות שם מתחת לאדמה אבל חלק מהן לא סגורות וברחתי משם בגלל הקור. בלילה השני הלכנו למסיבת חנוכה (יהודיה טובה שכמותי) המונית כזו שאני לא זוכרת את שמה (אבל תכלס זה כבר לא רלוונטי כי חנוכה תם ונשלם). לפני מסיבת החנוכה הלכתי למסיבת בית של אחד החברים שלי בבודפשט – מסתבר שאבא שלו קנה לו דירה מטורפת, אז כחנוכת בית הוא אירגן מסיבת טרום קריסמס ממש מושקעת עם עץ מקושט וכיבוד, זו הייתה מסיבה אירופאית שקטה כזו של אריסטוקרטים, הרגשתי סופר מקומית.

בוטיק קולינרי – תמיד כשאני טסה לחו"ל חשוב לי לטעום את המעדנים הלוקליים (כי תכלס בישראל יש את האוכל הכי טעים בעולם). ואת האוכל ההונגרי אני אוהבת באופן ספציפי כי עליו גדלתי בבית! אז תמיד כשאני מגיעה לבודפשט אני מתרגשת מהאוכל. האוכל המסורתי כולל (ותרשו לי לחסוך מכם את השמות האותנטיים) מרק גולאש, מרק דגים, כרוב ופלפל ממולאים, גולאש ובצקניות, אטריות וכרוב, ובעצם המון מאכלים שמורכבים מכרוב, תפו"א, בשר, פפריקה ויוגורט. בגזרת הקינוחים יש את הקרם-שניט, דובוש, קיורטוש, פירה ערמונים עם קצפת, פנקייקים ממולאים ועוד המון מעדנים שמגרים את בלוטות הטעם שלי ברגע שאני נזכרת בהם. אם מדברים על תחום התבלינים והמוצרים הנוספים – שווה בהחלט לשוב ארצה עם שלל מכובד שכולל פפריקה אמיתית, נקניק מקומי, תבלין לגולאש ומחית ערמונים קפואה. הונגריה היא לחלוטין בית לאוכל מעורר חושים!

סיורים קולינריים בבודפשט – בתור תיירת קבועה בעיר, בכל ביקור אני מחפשת את הדבר המיוחד הזה שיעביר לי יום אחד ויכיר לי מקומות מעניינים חדשים. הפעם, מצאתי אפליקציה חינמית ממש מגניבה שמציעה סיורים קולינריים בכל העולם – Bite Mojo. בעזרת האפליקציה ניתן לרכוש סיור במחיר ממש משתלם (הסיור שאני עשיתי עלה 30 יורו לאדם) ועושות אותו לבד בלי להיות תלויות במדריך או קבוצה מאורגנת. האפליקציה הזו יוצרת לכן מסלול עם מספר נקודות ציון – גם מסעדות ודוכני אוכל וגם מקומות תיירותיים שנמצאים לאורך הדרך. אני רכשתי את הסיור שנקרא "בודפשט הטרנדית" שמתקיים בשעות היום, ונחשפתי למקומות שלא הכרתי לפני! הסיור התחיל בטעימה של מיצים טבעיים במקום שיקי, המשיך לטעימה של בשרים ובירה, מרק גולאש, טעימה של 3 סוגי יינות וטאפסים, עוגה מיוחדת בבית קפה והסתיים בשטרודל הונגרי מפורסם שבכלל לא ידעתי על קיומו. בכל נקודת ציון יש אפשרות לעצור ולקרוא מידע מהאפליקציה, וכמובן לעצור את הסיור ולהמשיך ביום אחר או לדלג על נקודות (למרות שלא מומלץ בכלל). האפליקציה מאוד נוחה לשימוש ואם תשקיעו ותדרגו אותה, תקבלו המון נקודות קרדיט בהן תוכלו להשתמש בסיור הבא שלכם. אם תשאלו אותי – הפייבוריט הוא השטרודל שהיה פשוט מושלם מכל בחינה שהיא. נהניתי מכל ביס!

למי שמתעניינת, ניתן להוריד את האפליקציה כאן

ויש לכן קוד של 10% הנחה מהבלוג שלי! לכל סיור שמציעה האפליקציה! הקוד הוא boutique 

לשאלות נוספות על הטיול, טיפים, מילים בהונגרית או שידוך, מוזמנות להגיב כאן לפוסט או לפנות אלי בפרטי 😛  וכמובן אם אהבתן, תלחצו על הלב המלבלב שבראש העמוד ותעקבו אחרי הבלוג לעדכונים נוספים!

שלכן,

אופיר.

אהבת?
Like this post

9 תגובות ל“הבוטיק הקולינרי, או: איך עליתי 2 קילו בבודפשט ולא הצטערתי לשנייה

  1. [email protected] הגיב:

    טיפים מעולים, תודה:) האפליקציה נשמעת מצויינת

  2. ליאור הגיב:

    שומרת את הפוסט לעתיד 🙂
    נראה מהמם!

  3. יוסי הגיב:

    אהבתי !!!
    אגב, מה שם הקונדיטוריה שאכלת את השטרודל ??

    1. ofirshko הגיב:

      תודה:) מוזמן להרשם לבלוג!
      השם של הקונדיטוריה הוא Strudel Hugó – rétes és más

  4. לימור הגיב:

    נשמע חלום ונראה טעים מאוד…שומרת את ההמלצות לטיול הקרוב

  5. נטע הגיב:

    אהבתי את שפירטת על השכבות של הביגוד ממש חיוני בשבילי ובכלל את כל ההנאה שיש בפוסט שלך. תודה לחיי חיי בוטיק

  6. לניר הגיב:

    כתבה מדליקה, טיפים שווים ותמונות שעושות חשק!

  7. הילה הגיב:

    פוסט סופר מועיל!!! ומאיפה המעיל השחור לבן ההורס?????

    1. ofirshko הגיב:

      תודה! כיף לשמוע:) האמת שאת המעיל קניתי מחנות ממש זולה שם, והוא מעיל מצויין.. לא זוכרת את השם שלה אבל זו לא הייתה רשת גדולה

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *